”Det är bara att springa”

Visst vore det skönt om det var så enkelt. Det är många faktorer som påverkar oss när det kommer till motivation och träning. Löpträning kan många gånger upplevas som extra svårt att komma igång med. Kanske handlar det om ett ”prestationstänk” baserat på erfarenheter från barn- och ungdomsår. De som sprang snabbast på skolidrotten fick ofta hög status osv. Sorgligt om ni frågar mig. Att springa är något vi alla är uppväxta med (om vi inte har någon funktionsnedsättning som hindrar oss). Jag minns hur vi alla lekte ”ta” i kvarteret där jag växte upp och vilken glädje vi kände när vi sprang. Vi flåsade och sprang så benen gjorde ont men glädjen fanns där.

Jag har lyckats behålla samma glädje till löpningen genom hela livet (sanning med modifikation) och jag tror att de flesta faktiskt har möjlighet att hitta den där glädjen. För att komma dit behöver man bli kvitt den där jobbiga känslan kopplat till löpningen. Sopa undan prestationsdjävulen och börja tänka i nya banor. Just nu finns den bara i ditt huvud.

Så om du vill börja springa igen och uppleva den sanna glädjen med löpningen, släpp prestigen och ge dig ut. Spring på känsla och låt flåset och värken komma. Spring gärna på en vacker plats och ta in omgivningen. Släpp fokus på tiden. Var här och nu!

/Alexandra